Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Λουκάς ετών 4: Το παιδί που συγκλονίζει τον κόσμο

Είναι μόλις τεσσάρων ετών, έχει ήδη καταφέρει να ξεπεράσει με επιτυχία τεράστια εμπόδια που για κάποιους φαντάζουν ανυπέρβλητα και συνεχίζει να δίνει τη δική του, καθημερινή μάχη διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή, την ελπίδα και το όνειρο. Ο ελληνικής καταγωγής Λουκάς, ο ηρωικός πιτσιρικάς από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, που πριν από περίπου δύο χρόνια κλήθηκε να διαβεί το πιο δύσκολο μονοπάτι, αφού διαγνώστηκε με μια σπάνια και εξαιρετικά επικίνδυνη
μορφή καρκίνου στο κεφάλι, σ' αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνος. Κατάφερε να ενώσει δύο ηπείρους και να συγκλονίσει έναν πλανήτη. 
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι πρέπει να ταξιδέψει στην Αμερική για μια ειδική ραδιοθεραπεία που ενδέχεται να δώσει τέλος στην ασθένειά του, το περίφημο μυελοβλάστωμα, είδε να στέκονται στο πλευρό του άνθρωποι από την Αυστραλία, την Ελλάδα και κάθε γωνιά του πλανήτη έτοιμοι να προσφέρουν ό,τι μπορούν προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 200.000 δολαρίων που απαιτείται για την παραμονή του σε ειδικό θεραπευτικό κέντρο. Ηδη έχει καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δέκα ημέρες, στα τέλη Αυγούστου, οι γονείς του είδαν την ελπίδα τους να γιγαντώνεται, αφού το ποσό τριπλασιάστηκε, φτάνοντας από 30.000 δολάρια σε 120.000. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στη Μελβούρνη για τον Λουκά, τα έσοδα της οποίας αναμένεται να φέρουν την οικογένεια πιο κοντά στο όνειρο της θεραπείας.

Το μαρτύριο του τετράχρονου αγοριού και της οικογένειάς του άρχισε όταν οι γονείς του, Ειρήνη και Ραλφ, παρατήρησαν μια ανεξήγητη αλλαγή στη συμπεριφορά του. Σε ηλικία δύο ετών και ενώ τίποτα δεν προμήνυε το κακό που ήταν προ των πυλών, ο Λουκάς έχασε ξαφνικά την όρεξή του για παιχνίδι και φαγητό. Οι γονείς του προβληματίστηκαν και άρχισαν να ψάχνουν τις αιτίες του προβλήματος. Λίγο καιρό αργότερα ο μικρός διαγνώστηκε με καρκίνο στο κεφάλι. Το μυελοβλάστωμα πολεμήθηκε με χειρουργική επέμβαση έντεκα ωρών και με δεκάδες ώρες χημειοθεραπείας, αλλά παραμένει ζωντανό και απειλεί τη ζωή του μικρού. Μοναδική λύση, τα υπερσύγχρονα θεραπευτικά κέντρα της Αμερικής, όπου ο πιτσιρικάς πρέπει να νοσηλευτεί για τουλάχιστον έξι εβδομάδες και να υποβληθεί σε ειδική επέμβαση ραδιοθεραπείας. 

Το υπέρογκο ποσό «πάγωσε» την ελπίδα της οικογένειας, καθώς δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τόσα χρήματα. Και ενώ όλα έμοιαζαν χαμένα, χιλιάδες άνθρωποι αποφάσισαν να δώσουν χείρα βοηθείας και να στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους το τετράχρονο αγόρι. Η δημοσιοποίηση της περιπέτειας του Λουκά στο facebook σε μια σελίδα με τίτλο «Get on Board for Lukas Rosenbaum» (Επιβιβαστείτε για τον Λουκά) που δημιουργήθηκε στις 12 Αυγούστου είχε αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί αρχικά το ποσό των 60.000 δολαρίων που αποτελούν το πρώτο βήμα για το ταξίδι σωτηρίας στην Αμερική και στη συνέχεια το ποσό να διπλασιαστεί σε χρόνο-ρεκόρ. Καθημερινά, πλήθος χρηστών του facebook από κάθε γωνιά του κόσμου γίνονται μέλη στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί με σκοπό τη συγκέντρωση των χρημάτων και βάζουν το δικό τους λιθαράκι για την εκπλήρωση του ταξιδιού που θα ξαναφέρει το χαμόγελο στον μικρό Λουκά.

«Το μόνο που θέλω είναι να ζήσει»

«Υπάρχουν μέρες που είμαστε γεμάτοι αισιοδοξία. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες που μοιάζουμε να ετοιμαζόμαστε για κηδεία» αναφέρει η μητέρα του μικρού Λουκά περιγράφοντας την καθημερινότητά της, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η εξαιρετικά σπάνια ασθένεια από την οποία πάσχει ο μόλις τεσσάρων ετών γιος της θεωρείται από τις πλέον επικίνδυνες στον κόσμο, με τα ιατρικά στατιστικά να αναφέρουν πως ένα στα τρία παιδιά που υποφέρουν από αυτή δεν καταφέρνουν να την ξεπεράσουν και τελικά χάνουν την άνιση μάχη με τον θάνατο. Η περίπτωση του μικρού Λουκά θεωρείται από τις πλέον δύσκολες, αφού οι γιατροί διέγνωσαν το μυελοβλάστωμα όταν ήταν δυόμισι ετών, στοιχείο που μόνο ευοίωνο δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Ο «γολγοθάς» για το μικρό αγόρι και την οικογένειά του είχε ξεκινήσει μερικούς μήνες νωρίτερα, όταν οι γονείς του άρχισαν να παρατηρούν πως το παιδί τους, που μέχρι τότε αναπτυσσόταν και φερόταν απολύτως φυσιολογικά, είχε χάσει κάθε όρεξη για φαγητό και για παιχνίδι. Οι πρώτες επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, αφού όλοι συμφωνούσαν πως δεν επρόκειτο για κάτι σοβαρό. Η Ειρήνη όμως ένιωθε πως κάτι δεν πήγαινε καλά. Αρχισε να ψάχνει μανιωδώς στο internet, να αναζητεί τις αιτίες της απότομης αλλαγής στη συμπεριφορά του γιου της και να τον πηγαίνει από γιατρό σε γιατρό, υποβάλλοντάς τον σε πλήθος εξετάσεων. Μέχρι τη μέρα που η ζωή τους μετατράπηκε σε εφιάλτη και ο μικρός διαγνώστηκε με μυελοβλάστωμα. Η ίδια θυμάται εκείνες τις στιγμές με κάθε λεπτομέρεια, όπως άλλωστε και το τηλεφώνημα που έκανε στη δουλειά της για να ενημερώσει τον προϊστάμενό της πως θα αργούσε λόγω κάποιου προβλήματος. Τελικά, δεν επέστρεψε ποτέ.

Οι κρίσιμες μετεγχειρητικές μέρες

Οταν ο Λουκάς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για την εγχείρηση, η ίδια έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, που διήρκεσε 11 ολόκληρες ώρες, ο όγκος «αντιστάθηκε» και οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον αφαιρέσουν πλήρως. Ετσι ακολούθησε επιθετική χημειοθεραπεία διάρκειας έξι μηνών. Εκτοτε η καθημερινότητα της οικογένειας άλλαξε ριζικά και τίποτα δεν θύμιζε πλέον τις παλιές καλές μέρες. Ο Λουκάς, όπως κάθε παιδί της ηλικίας του, δεν μπορούσε να γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει και για ποιο λόγο έπρεπε να κουβαλάει πάνω του αυτά τα περίεργα σωληνάκια. «Μισούσε τους σωλήνες» λέει η Ειρήνη. «Οταν έπρεπε να κάνει μπάνιο, ήταν σαν να υποβάλλεται σε μαρτύριο. Δεν ήθελε να βγάλει ούτε την μπλούζα του».

Ο Λουκάς έχει αρχίσει να προσαρμόζεται σταδιακά στα νέα δεδομένα και να παίζει ξανά με τα τρενάκια που τόσο πολύ αγαπάει. Σίγουρα δεν γνωρίζει πόσο δύσκολη υπόθεση είναι η αντιμετώπιση των όγκων του εγκεφάλου με χημειοθεραπεία. Τα μυελοβλαστώματα έχουν την ιδιαιτερότητα να εμφανίζονται κοντά στη σπονδυλική στήλη και ο κίνδυνος να εξαπλωθούν στο νευρικό σύστημα είναι διαρκής.

«Οταν γίνεσαι γονιός και αποκτάς ένα παιδί, είσαι γεμάτος μεγάλες προσδοκίες» λέει η Ειρήνη. «Σκέφτεσαι την εκπαίδευσή του και το επάγγελμα που θα ακολουθήσει όταν μεγαλώσει. Κάνεις όνειρα. Τώρα το μόνο που θέλω είναι να επιβιώσει και να είναι καλά. Πλέον προβληματίζομαι για άλλα πράγματα. Οπως αν θα καταφέρει να κάνει ποδήλατο ή αν θα πάει σχολείο. Δεν χάνω την ελπίδα μου».

INFO - Αν θέλετε να βοηθήσετε τον Λουκά Bank: ANZ. Name: Irene Rosenbaum. BSB: 013365. Acc#: 284536156 Η ηλεκτρονική διεύθυνση της Ειρήνης Στρούζα-Rosenbaum, αν θέλετε να βοηθήσετε με κάποιον άλλο τρόπο, είναι strouzas@gmail.

Espressonews.gr
Please LIKE and SHARE, Thank you!

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου